tirsdag, oktober 12, 2004

Politikk

Jeg tenkte jeg skulle drøfte litt om politikk da, siden dette egentlig interesserer meg en del. Selv stemmer jeg på SV (når jeg en dag får stemme da) men jeg er jo medlem i Sandnes SU, så det bør vel være en selvfølge.

For å si litt om den norske politikken: Vi har flere parti, en kan strekke dem på en linje fra venstre til høyre. Venstrepartiene består av Sv og Arbeiderpartiet. Disse partiene står for sosialdemokrati. Altså: De er for at alle i samfunnet skal få likhet, og hele folket er nøtt til å være med på dette, hele folket må hjelpe til slik at alle må få det ca like godt. De er i mot sosiale forskjeller som fattig og rik. For å få vekk disse forskjellene vil de ta inn høye skatter, høyest av de rike slik at alle er med på å betale de sosiale godene vi alle trenger som skole, sykehus, arbeidstrygd, sykepenger, alderhjem, veinett osv. Jeg er enig i dette fordi jeg mener at det norske folket har det godt nok som det er. Private familier klarer seg økonomisk, en trenger da tross alt ikke kjøpe så mye pynteting, klær og dubbeditter for å ha det bra. Det det derimot stokker på i det norske samfunnet er de offentlige tiltakene. Skolene er dårlige, veiene er dårlige, sykehuskøene er enorme osv. Sv er her de mest radikale, mens Ap er litt mindre radikale.

Høyresiden i politikken er det vi kaller liberale og konservative. Der er Høyre de konservative og Frp de mest liberale. Disse går for ordtaket: friheten til å velge. De vil privatisere mange offentlige bedrifter, de vil at pengene, at markedet skal styre i stedet for staten. De er for mindre skatter, fordi de ønsker at mennesker skal få lov å bli rike. Dette gjør de slik at mennesker skal bli inspirert til å jobbe, at de skal ha kapital til å kunne starte nye bedrifter og dermed skape nye arbeidsplasser. Jeg mener at dette er en usosial løsning. I årets budsjett gjør de slik at de som tjener mye penger slipper å betale så mye skatt som de gjorde før. De rikere blir rikere samtidig som det blir gitt mindre penger til kommunene og de offentlige situasjonene. Jeg mener at det ikke finnes behov for at noen skal tjene mere penger enn ca 350000kr i året. Det er nok. Dessuten forstår jeg ikke at det finnes en jobb som er mer krevende enn f.eks. en sykepleiers jobb, både fysisk og psykisk, så hvem fortjener å tjene mer penger enn en sykepleier? Jeg mener at folk som vil starte nye bedrifter heller skal søke om dette til staten, og så kan disse få skattelette og penger av staten til å starte bedrifter. Fremskrittspartiet er enda mer liberale, og vil privatisere enda mer enn Høyre.

I midten har vi Sp som følger mye av politikken til venstresiden, men bygger spesielt på verdien om at kommunene skal få mer penger, og at Norge ikke bare skal bli by, men at de i distriktsnorge skal få det godt og at folk vil bo her. Vi har også Krf som bygger på kristne verdier, men går litt mer over på høyresiden igjen. Venstre er kanskje det mest fornuftige partiet, de ligger midt i mellom og satser mye på miljø og kollektivtrafikk. Kanskje for lite radikale til at vi vil stemme på dem? De er iallefall et ytterst lite parti.

Så hvem danner regjering neste år? Jeg håper på en regjering på venstresiden. Det hele kommer an på stemmene. Det er fordel å ha en flertallsregjering, dvs at når regjeringen vil noe, slipper de å sammarbeide med andre partier for å få vedtatt og gjennomslått det de vil i stortinget. Den regjeringa vi har nå med Høyre, KRf og Venstre har ikke flertall, men må samarbeide med Frp. Neste år er det stor sjans for å at venstrepartiene vil gjøre mye for å unngå enda en høyreregjeringen. Hvis Ap får flertall alene vil nok de danne regjering. Men hvis ikke vil de danne regjering med Sv og Sp som har mange likhetstrekk med dem. Ulikhetene vil de se vekk fra, alt for å hindre enda en høyreregjering. Men de største ulikhetene, som kan danne problemer, er eu. Sv og Sp er mot Eu, Ap er for. Regjeringa vi har kan fortsette. Hvis sentrumspartiene får flere stemmer kan venstre, krf og sp danne regjering, men det spørs om de får nok stemmer. Det finnes nok også en liten mulighet for Frp og Høyre å danne regjering, men det skal mye til. Frp er litt for liberale for Høyre. F. eks. vil de bruke alt for mange oljepenger, mens Høyre er opptatt av en stram økonomi for å holde renten og kronekursen nede, noe som stabiliserer og forbedrer næringslivet. Men en venstreregjering har ganske stor sjans for å komme gjennom. Nettopp fordi de kan danne flertall i stortinget, og dette er en fordel jeg tror mange lengter etter, en for gjort så mye mer da. Dessuten vil venstre-partiene gjøre mye for å få vekk høyre.

Grunnen til at de enkelte partiene kan samarbeide med hverandre, er altså de beskrivelsene jeg skrev av partiene helt øverst. Disse sier hva som gjør partiene like, og det er også dette som gjør at de kan danne regjering sammen.

Lykke til Tine og Linn ;) håper dette kan hjelper dere litt ;) Håper også andre som ikke interesserer seg for politikk, såkalte idioter, kan få litt forståelse for dette, siden det tross alt er hva som styrer samfunnet vårt og mye av livet ditt, og derfor er ganske viktig. (trussel: fjerner posten hvis jeg ikke får kommentar av to stk som bør føle seg truffne :P)

4 kommentarer:

sunshine sa...

Jada jada...takk takk..fant faktisk ud møye løye om politikk idag :D
Men d plage meg : Eg ige isje frp, men eg lige siv jensen :S:S:S
hmmm..men takk vennen :D

sunshine sa...

Du må hjelpa meg...
Samfunnen går fint, men om du kan vær fotograf i min nye lille film om mitt liv??
Komme du opp så kan me snakkaom d...Så kan du sei ke du syns og sånt..
Men fredag e ein fine dag å få besøg...he helge, Einar og Arne Olav...
Men jepp..call me...

Linn sa...

Ville bare sei tusen tusen milliona takk eli. dette har vært te stor hjelp. det at du skreiv dette vise bare kor snill og god du e.... Du e og utrolig god te å formidla deg og forklara ting.
Kjempe glad i deg lille venn
klemmmm

sunshine sa...

Må bare spør om noge: Om du he hørt om less is more???
litt mindre skrift e e in fine ting, sånn at bloggen din isje ser heilt ånas ud!!!!!!
På mac ihvertfall ..ta litt hensyn t si 5 % ude i verden???!!!!!!
Nattti